Benefits of guava



1. कच्चे अमरूद को पत्थर पर घिसकर उसका एक सप्ताह तक लेप करने से अर्धशीर्षी (आधे सिर का दर्द) का दर्द समाप्त हो जाता है। यह प्रयोग प्रातःकाल करना चाहिए।

2. अमरूद के ताजे पत्तों का रस 10 ग्राम तथा पिसी मिश्री 10 ग्राम मिलाकर 21 दिन प्रातः खाली पेट सेवन करने से भूख खुलकर लगती है और शरीर सौंदर्य में भी वृद्धि होती है।


3. अमरूद खाने या अमरूद के पत्तों का रस पिलाने से भांग का नशा कम हो जाता है।

4. ताजे अमरूद के 100 ग्राम बीजरहित टुकड़े लेकर उसे ठंडे पानी में 4 घंटे भीगने दीजिए। इसके बाद अमरूद के टुकड़े निकालकर फेंक दें। इस पानी को मधुमेह के रोगी को पिलाने से लाभ होता है।

5. अमरूद के ताजा पत्ते में एक छोटा-सा टुकड़ा कत्था लपेटकर पान की तरह चबाने से मुंह के छाले ठीक हो जाते हैं।


6. पके हुए अमरूद का 50 ग्राम गूदा, 10 ग्राम शहद के साथ खाने से शरीर में शक्ति व स्फूर्ति बढ़ती है। 

7. सुबह-शाम एक अमरूद भोजन के पश्चात खाने से पाचन तंत्र मजबूत होता है। साथ ही चिड़चिड़ापन एवं मानसिक तनाव दूर होता है।


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English Translation...............





1. Grind guava on a stone and apply it forehead at least one week. After this, you will feel relief from Migraines (half headache). This process should be done in the morning.

2. Mixing 10 grams juice of fresh leaves of guava and 10 grams ground sugar candy and drink the mixture on an empty stomach in the morning for 21 days increases hunger and also increases body beauty.




3. Eating guava or drinking juice of guava leaves reduces the intoxication of cannabis.

4. Take 100 grams of seedless pieces of fresh guava and soak it in cold water for 4 hours. After this, filter the water and remove the pieces of guava. Drinking this water has great benefits for diabetes patients.

5. Fresh guava leaves Wrap it up by applying a bit Catechu (कत्था). Chewing this leaf with catechu gives you relief from Mouth sores.


6. Eating 50 grams of the pulp of ripe guava with 10 grams of honey increases strength and vitality in the body.

7. Eating guava after a meal in the morning and evening makes the digestive system strong. Also, irritability and mental stress are overcome.

 


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